Hvidbrynet Løvsanger (Phylloscopus inornatus) er en undseelig fugl, som man ofte først får øje på, når man hører dens gennemtrængende kald.
Fuglen var tidligere en sjælden trækgæst i Europa, men findes nu med stigende hyppighed og ses også oftere herhjemme.
Førhen forklarede man det øgede antal fugle med omvendt træk, hvor en 180° fejlnavigering for eksempel får fuglene til at trække nordvest i stedet for sydøst.
I stedet skyldes de ændrede trækvaner hos arten, at vinterklimaet i Vesteuropa bliver mildere, og at yngleudbredelsen udvides mod vest.
Kan nøjes med den halve tur
Normalt yngler Hvidbrynet Løvsanger i tempererede dele af Asien og overvintrer typisk i de tropiske dele af Sydøstasien.
Men de seneste årtier har fuglen bredt sig mod vest, hvorved bestanden vest for Uralbjergene er gået frem.
Når Hvidbrynet Løvsanger skal overvintre, vil fugle fra det vestlige yngleområde flyve mod det oceaniske klima i Europa frem for til det sydøstlige Asien.
Det betyder, at fuglene i stedet for 5.500-6.000 km kan nøjes med en tur på 3.000-3.500 km – og det er meget sparret for en lille fugl.






























